Blogini

Kokemuksiani kirjoittamisesta ja pienkustantamisesta.

(Nuorten-)Kirjailijan tulee olla brändi

Susanna Hynynen on menestynyt kirjailija, joka tunnetaan teoksista Neonkaupunki ja Neonkaupunki 2 – Spiraalitie. Neonkaupunki voitti Kuvastaja-palkinnon vuonna 2021. Susanna on yksi kirjailijoista, joka vastasi neljään hänelle esittämääni kysymykseen, jotka käsittelevät lasten- ja nuortenkirjallisuutta ja erityisesti sen asemaa Suomessa. Susannalla on hyvin ”yhteiskunnallinen” ja realistinen tapa pohtia asioita. ”Yhteiskunnalliset seikat ovat myös johtaneet siihen, että…

Onko houkan uskoa luottaa nuortenkirjallisuuden tulevaisuuteen?

Magdalena Hai on menestynyt kirjailija, joka tunnetaan muun muassa Gigi ja Henry -trilogiasta sekä teoksesta Sarvijumala, joka on tuore lasten ja nuorten Finlandia-palkinnon voittaja (2023). Hänen teoksensa Kerjäläisprinsessa voitti Kirjava Kettu -palkinnon (2014) ja teos Kolmas sisar oli lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaana. Magdalena on yksi kirjailijoista, joka vastasi neljään hänelle esittämääni kysymykseen, jotka käsittelevät lasten-…

Nuortenkirjallisuuden arvostus rinnastuu nuorten arvostukseen

J.S.Meresmaa on menestynyt kirjailija, joka tunnetaan muassa kuusiosaisesta Mifonki-fantasiasarjasta sekä säeromaanista Dodo. JS on yksi kirjailijoista, joka vastasi neljään hänelle esittämääni kysymykseen, jotka käsittelevät lasten- ja nuortenkirjallisuutta ja erityisesti sen asemaa Suomessa. Kysyin, mitä termi lasten- ja nuortenkirjallisuus herättää ja miten se vertautuu termiin YA (young adult, nuoret aikuiset). JS kuvasi hyvin, mitä YA tarkoittaa…

Lapset ja nuoret on liian suuri kirjallisuuden pelikenttä

Ilkka Auer on menestynyt kirjailija, joka tunnetaan erityisesti romaanisarjastaan Lumen ja jään maa. Sarjan teos Sysilouhien sukua voitti Kuvastaja-palkinnon vuonna 2005. Ilkka on yksi kirjailijoista, joka vastasi neljään lasten- ja nuortenkirjallisuutta käsittelevään kysymykseeni. Minä olen sitä mieltä, että lanu pitäisi lajityyppinä purkaa täysin. Räjäyttää atomeiksi, purkaa perustukset täysin ja miettiä kokonaan uusiksi. Mielestäni vaikka seuraavasti…

Nuortenkirjallisuuden rämpiminen turhauttaa

Elina Rouhiainen on menestynyt kirjailija, joka tunnetaan erityisesti kirjasarjoistaan Susiraja ja Väki. Ja Väki-sarjan Muistojenlukija (2017) toi Elinalle sekä Topelius-palkinnon että Kuvastaja-palkinnon vuonna 2018. Elina on yksi kirjailijoista, joka vastasi neljään lasten- ja nuortenkirjallisuutta käsittelevään kysymykseeni. Jos puhutaan Young Adult -kirjallisuudesta ja siitä, mikä on YA-kirjailija, on Elina usein kokenut helpommaksi vain todeta, että hän…

Nuortenkirjallisuus suvaitsevaisuuden äänenä

Anniina Mikama on menestynyt kirjailija, jonka teoksia ovat muun muassa Topelius palkinnon voittaneet Taikuri ja taskuvaras (2018) ja Myrrys (2022). Anniina on myös yksi kirjailijoista, joka vastasi neljään hänelle esittämääni kysymykseen, jotka käsittelevät lasten- ja nuortenkirjallisuutta ja erityisesti sen asemaa Suomessa. Anniinan teosten kohdalla minä puhuisin itse mieluummin nuortenkirjallisuudesta (YA, eli nuoret aikuiset), enkä suinkaan…

Nuortenkirjallisuus on hyvää kirjallisuutta

Nuortenkirjallisuus vaatii niin paljon huomiota, että olen operoinut aiheen ympärille suuremman kokonaisuuden. Blogia, tubea ja somea. Miksi? Siksi, että mahdollisimman moni aikuinen ottaisi lompakon esiin ja ostaisi jälkikasvulleen, kummilapselleen tai tutulle nuorelle mielikuvitusta ruokkivaa ja ajatuksia herättävää kirjallisuutta. Me vanhemmat, kummit ja sukulaiset, minä mukaan lukien, ostamme kirjoja lapsille, mutta emme enää nuorille? Miksi? Tiedosta…

Digitaalinen taustatyö

Tiesitkö, että Australian erämaissa on suolajärviä, joissa elää muun muassa aavikkotokko-kala (desert goby), ja että suolajärvien väri voi olla jopa vaaleanpunainen, johtuen suolan määrästä, levistä ja bakteereista? Ja tiesitkö, että suola on peräisin maaperästä ja se ei häviä, koska sademäärät ovat pieniä ja vesi haihtuu nopeasti? No minä en tiennyt, ennen kuin juttelin asiasta ChatGBT…

Miksi kukaan haluaisi nuortenkirjailijaksi?

Tämä blogi avaa pidemmän sarjan, jonka tarkoitus on tukea kotimaista nuortenkirjallisuutta, jota itsekin kirjoitan. Tuleviin aiheen osiin olen haastatellut tunnettuja kotimaisia nuortenkirjailijoita, koska halusin tietää, olenko ajatusteni kanssa yksin. Tässä blogissa käsittelen kuitenkin nuortenkirjallisuuden asemaa Suomessa, noin niin kuin taloudellisten lukujen valossa. Ja samalla pohdin, miksi kukaan olisi niin juntti, että haluaisi olla nuortenkirjailija (YA-kirjailija)…

Keinoälykulttuuri

Keinoälyn tekemä kuva voitti Sony World Photography Awards -kilpailun luovan kuvan sarjan. Roope Rainisto myy tekoälyn avulla tekemiään kuvia, joiden vasarahinnat ovat tuhansia euroja. Tubettelin tästä aiheesta jonkin aikaa sitten, ja seuraavana päivänä tuo Sonyn kilpailun tulos osui silmiini. No onko keinoäly sitten uhka ihmisten toimeentulolle, kun puhutaan taiteesta ja kulttuurista? Sanoisin, että on ja…

Lataa…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.


Follow My Blog

Get new content delivered directly to your inbox.